Header Ads

Doha ve Emek Sömürüsü


Yer: Doha. Katar'ın başkenti. Katar dünyanın 'en zengin' ülkelerinden biri. Yani toplumun büyük kısmının sadece uzaktan baktığı zenginliğe sahip olan bir ülke.

İnşaat ya resulullah! akımının en hızlı koşan ülkesi. Yapay konutlar cenneti. İhtişamın, lüksün ve yeni 'modern' ama içi boş dünya merkezlerinin gözdelerinden biri. Petrol parasının Batılı zenginleri şımartmak için oluk oluk kıymeti kendinden menkul yapılara aktarıldığı bir 'yer'.

İşte Katar bu 'vasıfları' (ve iddia edilen o ki bolca bir 'duygusal' ilişkiler yumağı) ile FIFA 2022 Dünya Kupası'nı organize etmeye hak kazandı.

Daha 10 sene var ama organizasyon için yapılması gereken başta stadyumlar olmak üzere diğer ilgili tesislerin yapılmasına hemen başlandı. Göçmen işçilerin bu devasa inşaat ekonomisini döndürdüğü de işin diğer bir yüzü ve tahmin edebileceğiniz gibi bu da yoğun emek sömürüsünü beraberinde getiriyor.

İşte bir göçmen işçi esnek çalışma saatlerinden fırsat buldukça dinlenmeye çalışıyor.

FIFA için çalışan işçilerin ne durumda olduğunun tabii ki bir önemi yok. Önemli olan işin yetişmesi, global şirketlerin iştahlarının arttırılması. Başka ne olacaktı ki?!

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.