Header Ads

Euro 2012 C Grubu: İspanya, İtalya, Hırvatistan ve İrlanda

EURO 2012'nin C Grubu'nda roller açık bir şekilde dağıtılmış görünüyor. Son Avrupa ve Dünya Şampiyonu İspanya, İtalya ile birlikte grubun favorisi. Hırvatistan gruba heyecan katacak ekip. İrlanda'nın ise pek şansı yok.

EURO 2012 finallerine hem son Avrupa hem de son Dünya Şampiyonu olarak giden İspanya, hiç kuşkusuz C Grubu'nda liderliğin en büyük favorisi. Gruptaki rakipleri arasında eski dünya şampiyonu İtalya ve Hırvatistan'ın olması bu durumu değiştirmiyor. İrlanda ise bu üç rakiple boy ölçüşecek kapasitede değil.

İspanya teknik direktörü Vicente del Bosque favori olduklarını kabul etmekle beraber şöyle konuşuyor: "Biz gruptaki rakiplerimizden İtalya'yı fazlasıyla önemsiyoruz. Tabi grup elemelerini geçip finallere gelmiş olan diğer iki rakibimizi de. Geçen yıl İtalya ile bir maç oynamış ve ne kadar güçlü bir takım olduklarını görmüştük." Takımın Andres Iniesta, Xavi, Sergio Ramos ve Ikar Casillas gibi Real Madridli ve Barcelonalı yıldızları kuşkusuz turnuvaya büyük bir motivasyonla çıkacaklar. Özellikle bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne yarı finalde veda eden her iki takımın oyuncuları EURO 2012'de kendilerini kanıtlamak isteyecekler.

İtalya'nın yaşlı ve genç yıldızları

İtalyanlar artık en güçlüler arasında gösterilmese de, Dünya Şampiyonu oldukları 2006'ya göre daha iyi bir kadro ile turnuvaya katılıyor. Ancak "Gök Mavililer"in birçok yıldızı, en iyi zamanlarını çoktan geride bıraktı. Kaleci Gianluigi Buffon (34), oyun kurucu Andrea Pirlo (33) ve golcü Antonio di Natale (34) artık kariyerlerinin hazan mevsimini yaşıyor. İtalya'da genç oyuncuların uluslararası arenada kendini göstermesi bekleniyor.

İtalya'nın oyun sistemi gelenek olduğu üzere katı savunmaya dayanıyor. Oynadıkları 10 grup eleme maçında, kalelerinde sadece 2 gol gördüler. Ancak İtalya'nın grubun zayıf ekiplerinden Kuzey İrlanda ile 0-0 berabere kaldığı, Faroe Adaları'nı da ancak 1-0 ile geçebildiği akılda tutulmalı.

Öte yandan İtalya'nın bugünlerde yaşadığı büyük bir sıkıntı var. Ülkede başlatılan futbolda şike soruşturması milli takıma kadar uzandı. İtalya'nın 23 kişilik kadrosunda, adı şike soruşturmasında geçen Juventuslu milli savunma oyuncusu Leonardo Bonucci de yer alıyor.

İtalya'nın, zorlu rakibi İspanya ile oynayacağı ilk maç, turnuvadaki gidişatını belirlemesi açısından çok önemli. Alacağı muhtemel bir yenilgi halinde, İtalya ikinci rakibi Hırvatistan karşısına turnuvaya veda etme endişesiyle çıkabilir. İtalya teknik direktörü Cesare Prandelli, "İspanya çok güçlü bir rakip. Bu yüzden turnuvaya zihinsel olarak çok iyi hazırlanmış şekilde gitmeliyiz" diyor. Elbette, diğer rakiplerini de hafife almadıklarını sözlerine ekleyen Prandelli "Trapattoni ile karşılaşmak istemezdim" diye konuşuyor.

İrlanda'ya şans tanınmıyor

Prandelli, C Grubu'nda saha kenarındaki tek İtalyan teknik adam değil. İrlanda'yı 2008 yazından beri 73 yaşındaki "Maestro" lakaplı ve muhteşem bir şampiyonluk kolleksiyoncusu olan Giovanni Trapattoni çalıştırıyor. İrlanda, 1988'den sonra ilk defa finallerde. Bel kemiğini emektar oyuncuları kaleci Shay Given (36), savunmada John O'Shea (29), orta sahada Damien Duff (33) ve ileride Robbie Keane'in (31) oluşturduğu İrlanda muhtemelen turnuvaya grup maçları sonrası veda edecek. "Şampiyonada da bugüne kadar sergilediğimiz mentaliteyle mücadele etmeliyiz" diyen Trapattoni, İrlanda'yı güçlü kılan özellikleri "Karakter ve mücadele ruhu" olarak tanımlıyor.

Hırvatistan'ın çeyrek final şansı var

Hırvatistan dördüncü kez Avrupa Şampiyonası finallerinde. Takımdaki birçok oyuncu hali hazırda Alman 1. Ligi Bundesliga'da top oynuyor ya da oynamıştı. Teknik direktör Slaven Bilic de bir zamanlar Karlsruhe forması giymişti. "Zor bir grup ancak kolay bir rakip de bekleyemezsiniz" diyen Bilic, "Son dünya şampiyonu İspanya ve eski dünya şampiyonu İtalya'ya karşı oynayacağımız için kendimizi ayrıcalıklı hissediyoruz" diyor. Ancak takım kaptanı Darijo Srna ve orta sahanın lideri Luka Modric, o kadar umutlu değil.

Hırvatistan'ın en büyük avantajı, ilk grup maçını İrlanda'ya karşı oynayacak olması. Hırvatistan'ın maçtan galibiyetle ayrılması muhtemel. İtalya'nın ilk maçında güçlü İspanya karşısında elde edeceği sonuç, Hırvatistan'ın ikinci maçta rakibi karşısındaki işini kolaylaştırabilir. Elbette bunların hepsi şimdilik varsayımdan öteye geçmiyor. Kesin olan birşey varsa o da şampiyonanın teknik direktör Slaven Bilic için önemli bir sınav niteliği taşıdığı. Hırvat teknik adam, altı yıllık milli takım macerasından sonra artık kulüp takımı çalıştırmak istiyor. Bunu da hiç kuşkusuz başarıyla tamamladığı bir Avrupa Şampiyonası sonrası yapmak isteyecektir. Bu arada turnuvaya bir hafta kala tecrübeli golcüsü Olic'in sakatlanarak kadrodan çıkması, Hırvatistan'ın hücum gücünü etkileyecek gibi görünüyor.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.