Header Ads

Futbolda Şiddette Yeni Boyut


Futbol stadyumları giderek savaş alanını andırıyor. Eski holiganların yerini artık farklı boyutlarda şiddete meyilli ‘ultralar’ alıyor. Yeni silahları ise son derece tehlikeli, Bengal ateşi denilen fişekler… 

Futbol stadyumlarında giderek daha sık rastlanılan manzara artık en ateşli eski taraftarları bile ürkütüyor. Sahaya atılmış, yanan meşaleler, fişeklerden çıkan kara duman, dikenli tellere tırmanıp sahayı basan maskeli saldırganlar…

Bu tür manzaralar 80’li ve 90’lı yıllarda da vardı. Taraftarlar arasında çıkan çatışmalar da. Ancak şiddetin boyutu artık değişiyor. Köln polisinden ekip şefi Volker Lange stadyumlardaki radikalleşmeyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Yeni bir boyutla karşı karşıyayız. Şiddetin arkasında daha kapsamlı bir planlama var, kasıtlı şiddet olayları artıyor. Eskiden belki daha ziyade gaza gelinip diğerlerine uyuluyordu. Şimdi ise adeta bir askeri planlama dahilinde gerçek bir yıkım taktiği geliştirilmiş durumda.”

'Ultralar' radikalleşiyor

Şiddet olaylarıyla bağlantılı olarak genelde holigan ya da ultralardan bahsediliyor. FC Köln kulübü taraftar sorumlusu Rainer Mendel, holiganların 80’li yılların bir kavramı olduğunu ve artık önemli bir rol oynamadığını belirtiyor. Mendel, 90’ların ortalarında oluşmaya başlayan ultra denilen gruplarda başlangıçta şiddet konusunun ön planda olmadığına, ama durumun zamanla değiştiğine dikkat çekiyor.

Köln taraftarı saldırganların rakip takım Borussia Mönchengladbach taraftarlarını taşıyan otobüse planlı bir şekilde saldırması Almanya’yı şoke etmişti. Alman birinci ligi Bundesliga’nın en kıdemli taraftar sorumlusu olan Mendel böyle bir olaya ilk kez rastladığını belirtiyor: “Eskiden böyle bir şey yoktu. Daha önce olaylar, her iki taraf da istediği için çıkardı. Her şeye rağmen ortada kurallar vardı. Döğüşülürdü ama bir şeyler fırlatılmazdı. Biri yere düştüğünde tekmelenmezdi. Artık piroteknik, taş ve şişelerin devreye girmesiyle şiddet yeni bir boyut kazandı.”

Bengal ateşinin tehlikeleri

Polis ekip şefi Volker Lange, Bengal ateşi ve fişeklerin internette 18 yaştan itibaren satın alınabildiğine dikkat çekiyor: “Bu, ailecek yılbaşında yakılan maytap ve fişeklerden değil. İçlerinde Almanya’da yasak olan maddeler var. Yakınınızda patladığında hastanelik olabilirsiniz. Ya da sağır kalabilirsiniz.”

Bengal ateşi, denizde acil durumlarda kullanılan fişeklerin bir türü. Zor koşullar altında da fark edilmesi gereken şekilde tasarlandıklarından söndürülmeleri oldukça zor. Bu fişekler bin santigrat dereceyi aşan ısıları ve yaydıkları muazzam duman nedeniyle son derece tehlikeli. Ciltte yanıklara ve solunum sorunlarına da yol açabiliyor. FC Köln'ün taraftar sorumlusu Rainer Mendel genelde büyüklüğü bir ruj ya da keçeli kalemi geçmediği için bu fişekleri stada fark edilmeden sokmanın da kolay olduğunu belirtiyor.

"Ceza getirilmeli"

FC Köln, statlarda piroteknik kokusu alan özel eğitimli köpekleri kullanan ilk futbol kulübü oldu. Mendel, başka bir şekilde bu tehlikeli maddelerin izinin sürülemeyeceğini vurguluyor:

“Havaalanındaki gibi herkesi iç çamaşırına kadar kontrol edip tarayıcı aletlerden geçiremezsiniz. O zaman kontrollere sabahın 8’inde başlamanız gerekir. Bu nedenle insanları, bunun tehlikeli olduğuna ikna etmeye çalışmak gerekiyor. Yanlarında bu tür maddelerle yakalandıklarında bunun cezasını görmeleri ve hasarı tazmin etmelerinin sağlanması gerek.”

haber: DW Türkçe

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.