Header Ads

Önyargılar Futbolla Yıkılıyor

Futbol oynayabilmek için dini ve kültürel önyargılarla mücadele eden Arap kadınlar, 18 Ekim’de Bahreyn'de yeşil sahalara çıkıyor. Arap Kupası kapsamında düzenlenen turnuvaya 8 ülkenin kadın futbolcuları katılıyor.

Arap Kupası’da Lübnan, Ürdün, Irak, Suriye, Mısır, Katar, Filistin ve Bahreyn'den kadın futbolcular on gün boyunca şampiyon olmak için, Bahreyn'in başkenti Manama’da düzenlenecek turnuvada ter dökecekler. Yeşil sahalar her zamankinden farklı olarak, kimi tepeden atkuyruğu yaptığı saçları kimi de başörtüsüyle belki de erkeklerden daha estetik vuruşlarıyla bayan futbolculara ev sahipliği yapacak.

Hedef Almanya!
Arap Kupası’nda kadın futbol takımları arasındaki rekabet oldukça büyük. Turnuva boyunca sekiz ülkenin kadın futbol takımları kıyasıya yarışacak. Turnuvanın sloganıysa ”Hedef Almanya!" Çünkü Arap Kupası’nın şampiyonu, önümüzdeki yıl Almanya'da düzenlenecek Dünya Kadın Futbol Şampiyonası’na katılmaya hak kazanacak. Kadın futbolcuları en fazla heyecanlandıransa, şampiyon olarak Almanya’ya gitmeye hak kazanacak takımın aynı zamanda Almanya Futbol federasyonunun organize ettiği özel bir antrenmana katılabilecek olması. Rema Mussada da bu kadın futbolculardan biri. “Manama'ya kazanmak için gidiyoruz!” diyen Ürdün Kadın Futbol takımının kale bekçisi kendinden ve takımının başarı sağlayacağından oldukça emin.

Ürdünlü kaleci, çocukluğundan bu yana top peşinde koşturuyor. Erkek kardeşleriyle oynadığı futbolu geliştirerek, 2005 yılından bu yana da Ürdün kadın futbol takımında oynuyor. Batılı ülkelerin aksine, Arap ülkelerindeki kadın futbolcular büyük zorluklar ve önyargılarla mücadele etmek zorunda. Rema Musada, “Başlarda Ürdün’deki insanlar biraz şüpheci yaklaştı. Kadınların futbol oynamasını tuhaf buluyorlardı. Ancak tuhaf bulunan bu durum değişti. İnsanlar kadınların da yeşil sahada olmasını kabullendi” diyerek, ailesinin durumu yadırgamadığını ve ülkesinde de önyargıların kırılmaya başlandığını ifade etti.

Ancak herkes Rema Musada kadar şanslı değil. FIFA Kadın futbolu danışmanlığı görevini yürüten ve hemen tüm Arap ülkelerini gezen Monika Staab,“Aileler futbolun sadece erkek işi olduğunu söylüyor. Bu önyargıların ortadan kaldırılması gerekiyor" diyerek, bu ülkelerde kültür ve dini etkenlerin kadınların futbol oynaması önünde engel teşkil ettiğini belirtti.

"Önyargıları kırmak kolay değil"
Monika Staab Arap ülkelerindeki kadın futbolcuların büyük zorluklarla mücadele ettiğine dair birçok olaya tanıklık etmiş. Staab, Filistinli bayan futbolcuların, İsrail ambargosu nedeniyle sıklıkla antrenmanlara gidemediklerini ya da maçlara katılamadıklarını ifade ediyor. FIFA’nın kadın futbolu danışmanı, özellikle ergenlik çağında kapanmak zorunda kalan Katarlı kadın futbolcuların erkeklerden uzak bir antrenman sahası bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.“Son üç yılda önemli gelişmeler kaydedildi. Burada kadınların tüm dini ve kültürel önyargılara rağmen futbol oynayabildiğini görmek çok güzel. Oyuncular son derece mutlular” diyen Staab, zorluklara rağmen karamsar olmadığını da ifade etti.

haber: dw

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.