Header Ads

Futbolda sınıf mücadelesi..

Futbolun endüstriyelleşmesiyle birlikte kulüplerle büyük şirketler arasında ortaklığa varan sponsorluk anlaşmaları, büyük zenginler tarafından yatırım amacıyla futbol kulüplerinin satın alınması, bu kulüplerin taraftarlarıyla, yöneticilerini sık sık karşı karşıya getirmeye başladı.
Kulüplere ortak olan şirketler, ilk başlarda kulüplerin bütçelerini büyüterek takıma pahalı oyuncuları transfer ediyorlar. Bu durumdan herkse memnun oluyor. Ancak şirketler kendileri adına gereken tanıtımı sağlayamadıklarına inandıklarında ya da piyasada zor günler geçirdiklerinde, takıma olan desteklerini çoğu zaman geri çekiyor. Bunun sonucunda da genellikle ağır bir borç yükü ve bu borcu karşılayacak kaynağı bulunmayan kulüpler ortaya çıkıyor.
Kulüplerine resmi anlamda üye olmaya gücü yetmeyen ve çoğu emekçilerden oluşan taraftar kitlesi ise takımlarının geleceği belirsiz bir şekilde ortada bırakılmasına isyan ediyor.
Görünüşe göre toplumda var olan emekçi-patron mücadelesi futbol arenasına bu şekilde yansıyor.
NİKEL ÜRETİCİSİ ÇEKİLDİ
Bu duruma son örnek Rusya'nın FK Moskova takımı oldu. Takımın sponsoru olan nikel üreticisi Norilsk şirketi, kulübün merkezinin, kendi merkezlerine çok uzak olmasını gerekçe göstererek kulübe olan "desteği"ni geri çekti. Bunun üzerine kulübün taraftarları, Ankara'da günlerce açlık grevi yapan özelleştirme mağduru TEKEL işçileri gibi açlık grevine başlayacaklarını açıkladı.
FK Moskova Taraftarlar Derneği Başkanı Vasily Petrakov, basına yaptığı açıklamada, “20 taraftar, yarın açlık grevine başlamaya hazır. Bu takımı kurtarmak için son fırsat” dedi.
Devlet yetkililerine de mektup göndererek yardım istemeyi planladıklarını söyleyen Petrakov, yaklaşık bin imza topladıklarını kaydetti. Rusya'nın en büyük nikel üreticisi Norilsk firmasının geçen hafta FK Moskova'ya maddi destek sağlamaktan vazgeçtiğini açıklamasının ardından, FK Moskova birinci ligden çekildiğini açıklamıştı.
MANCHESTER VE LIVERPOOL
Kulüplerin şirket gibi yönetildiği ve hepsinin patronunun olduğu İngiltere Premier Ligi'nde takımlar sıklıkla ağır borç yükü ve iflas olaylarıyla karşılaşıyor. Son dönemde özellikle Liverpool ve Manchester United takımının taraftarları, takımı büyük borç batağına saplayan kulüp patronlarından şikayetçi. Liverpoollu taraftarlar, kulübün ortaklaşa sahibi olabilmek için uzun bir süredir bir kampanya yürütüyor ve dünyanın dört bir yanındaki taraftarlardan kampanyaya destek istiyor. Amaç, artık kulübü patronların yönetmemesi. Manchester United taraftarları da kulübün 1 milyar dolara yaklaşan borçları yüzünden yönetime tepkili. Manchester United'ın geleceği ipotek altına alınmış durumda. Taraftarlar son maçlarda "not for sale/satılık değildir" yazılı pankartları Old Trafford tribünlerinde açıyorlar.
LEEDS UNITED ÖRNEĞİ
İngiltere daha önce Leeds United büyük iflas yaşamıştı. 2000 yılında Galatasarayla UEFA Kupası yarıfinalinde karşılaşan Leeds United şimdilerde yaşadığı iflastan ötürü 3. ligde mücadele ediyor. Şu an Premier Lig'in son sırasına demir atmış olan Portsmouth kulübünün patronu da takıma kaynak sağlamadığı taraftarlar huzursuz.Türkiye Ligi'nde benzer örnekler, Cem Uzan'ın Adanaspor ve İstanbulspor serüvenlerinde görülebilir. Gökçeklerin Ankaraspor'u önce desteklemesi ve sonra bir anda Ankaragücü'ne el atmaları sonucunda Ankaraspor'un yaşadıkları da örnek olarak gösterilebilir.

BirGün

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.