Header Ads

Yüzyıllık öykü: West Ham-Milwall..

Carling Cup’taki West Ham-Millwall maçında olaylar çıktı. Her buluşmalarında kan döken Doğu Londra Derbisi’nin taraflarının son kavgası bir cana mâl oldu. Önceki gün oynanan Doğu Londra Derbisi yine bildiğimiz gibiydi. West Ham United ile Millwall’u buluşturan Carling Cup maçında Premier Lig takımı gülerken çıkan olaylarda bir kişinin ölmesi bizi geçmişe döndürdü.
Önce ‘Tersane İşçileri’ Millwall vardı. 1885’te kurulan mavi-beyazlıları, on yıl sonra Thames Çelik İşleri izledi. 1900’de bugünkü adı West Ham United olan ‘Çekiçler’ 1904’te başlayan ezeli rekabette, ilk maçı 3-0 kazanmıştı. Aslında birbiriyle rakip iki şirketin çalışanları eksenindeki çekişme, 1920’lerde bir anda kızıştı. Tevatüre göre West Hamlı işçiler greve giderken Millwall taraftarları aynı tarihte grev kırıcı olarak sahne almıştı. Bundan sonrası kıyamet senaryosu. Allah’tan biraraya çok gelmediler lakin her buluşmaları Araf’ta gerçekleşen ve kazananı cennete taşıyacak bir savaş gibiydi. Her ne kadar iki taraf da daha çok cehenneme talip olacak olsa da...
İkinci Dünya Savaşı’nda birçok taraftarı ölen Millwall’un sahası bombalanınca mavi-beyazlılar ezeli rakibinin stadında top oynamıştı. 1964’te Federasyon Kupası’nı kazanan West Ham, ertesi yıl Kupa Galipleri Kupası’nı Londra’ya getirmişti. 1966’da West Ham’ın kaptanı Bobby Moore, ülkesinde yapılan Dünya Kupası’nı göğe kaldırırken şampiyonluğu getiren gollerin biri Martin Peters, üçü Geoff Hurst’ten gelmişti. Evet, onlar da West Hamlı idi.
1964-1967 arasında alt liglerde 59 maç kendi evinde kaybetmeyen Millwall, 1966’da üç polisi öldüren Harry Roberts’ın anısına marşlar söylemiş durmuştu. Yıllar sonra “Benzin getirelim de polisleri yakalım” diye tezahürat yaparken yakalanacak taraftarın gönlünün sultanı Roberts kısa sürede bir ikon haline gelecek, anarşist punk grubu Chumbawamba tarafından hattâ Hare Krişna haline getirilecekti. 2005’te ise West Ham’ın Green Street Holiganları filme çekilmişti. 
Her iki taraf da 100 yıldır repliklerini değiştirmemiş gözüküyor. Aşırı sağcı taraftarları, ırkçılıklarıyla bilinen bu iki takımdan mavi-beyazlılarına rastlarsanız sakın yanlış bir espri yapmayın, hattâ üzerinde maviyi görürseniz asla Chelsea muhabbeti yapmaya çalışmayın. Ne de olsa hayat kısa... 
Taraf

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.