Header Ads

Mutu kararı: Adalet mi faşizm mi?

FIFA'nın Fiorentina'nın forvet oyuncusu Adrian Mutu'ya verdiği 17 milyon avroluk tazminat cezası büyük tepki çekti. FIFA, cuma günü açıkladığı kararda Rumen oyuncunun, eski kulübü Chelsea'ye bu yüklü miktarı, tazminat olarak ödemesine karar vermişti.
Golcü futbolcu, FIFA’nın kararı sonrası iflas etmenin eşiğine geldi. Avrupa futbol kamuoyu ise verilen cezayı sorguluyor. Goal.com yazarlarından Carlo Garganese; "Bir insanın mahkeme tarafından suçlu bulunması, illa ki o kişinin suçlu olduğunu göstermez. Bize bunu tarih öğretti. Aslında bu kararlar daha çok dönemin siyasi ve iktisadi yapısıyla ilgilidir. Yıllar boyunca bunun sayısız örneğini gördük. Sonuncusu Fiorentina forveti Adrian Mutu'nun eski kulübü Chelsea'ye 17 milyon avro tazminat ödeme cezasına çarptırılması oldu" diyerek Mutu'nun aslında suçlu olmadığını söyledi.Mutu'yu takımdan kovanın Chelsea yönetimi olmasına rağmen tazminat ödemek zorunda olanın futbolcu olması, en çok eleştirilen noktalardan bir tanesi. 
Bir diğer eleştiri konusu da tazminat bedelinin yüksekliği. Kurala göre, takım bir oyuncuyu hangi bedelle transfer etmişse, tazminattan doğan hakkı da o kadar oluyor. Öyleyse diyor Cargenese; "Eğer Chalsea Başkanı Sayın Abramowich, o gün daha cömert bir gününde olsaydı ve Cristiano Ronaldo'nunki benzeri, 80 milyon pound’luk bir bonservis bedeli önerseydi, Mutu şimdi Chelsea'ye 80 milyon pound mu ödeyecekti!" İspanya'dan Juan Lirman da şöyle soruyor; "Bu adalet mi, faşizm mi? Mutu zaten cezasını ödemişti. Ve sadece sportif olarak da değil. Bu karar bir skandaldır. Asıl problem ise bu kararın emsal teşkil edecek olması. Bu arada Chelsea, oyuncuya bir suçlu muamelesi yaptı ve karşılığında da bir ödül kazandı. Ne türden bir kulüp olduğunu gösterdi. Chelsea ve FIFA, oyuncuların uluslararası haklarına dair rezil bir mesaj vermiş oldular."

2004 yılında Chelsea'de futbol oynarken kokain kullandığı saptanan Mutu 7 ay futboldan men cezası aldı. Ayrıca Chalsea, oyuncunun sözleşmesini feshetti ve kulüple ilişiğini kesti. Ardından da tazminat için FİFA'ya başvurdu. FIFA, milli futbolcunun 17 milyon avro tazminat ödemesine karar verdi. Bunun üzerine futbolcu CAS'a başvurdu. CAS da kararı onayınca Mutu'nun cazası kesinleşmiş oldu.

Profesyonel futbol hayatına 1996'da FC Argeş Piteşti takımında başladı. 1999 yılında Dinamo Bükreş'e transfer oldu ve 22 golle gol kralı oldu. 2000 yılında ise İtalya'nın Internazionale takımına transfer oldu ve 10 maçta hiç gol atamadı. Verona kulübüne kiralandı ve 2 sene burada oynadı. 2002 yılında Dünya Kupası’ndan sonra Parma'ya transfer oldu. Buradaki büyük başarısının ardından sonra İngilizlerin en zengin kulübü olan Chelsea'ye transfer oldu, fakat kokain kullandığı gerekçesiyle 7 ay futboldan men cezası aldı. Cezasının bitmesinin ardından Juventus'a transfer oldu. Sorunlar yaşadı ve Fiorentina'ya transfer oldu ve hâlâ bu kulüpte oynuyor. Adrian Mutu ayrıca Euro 2008'de Romanya Milli Takımı’nda formasını giymiştir. İtalya grup maçında 1 gol atmış ve 1 penaltı kaçırmıştır.

Serdar Sağlam/Birgün

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.