Header Ads

'Taraftar kimden korunacak?'

'(..)Antalya, devre arasında, ‘dostlar alıverişte görsün’ türü gösterişli, adları pek ve bedavası bol toplantılara sahne oluyor. Bunlardan biri de ‘Futbolda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Platformu’nun ‘Çözüme Doğru 2’ semineriydi. Bu seminerde de taraftar denince yukarıdaki kişiler akla geldi. Toplantıda gerçek taraftarı bırakın, konunun içinde olan sosyoloji ve psikoloji disiplinlerinden bilim adamları da yoktu...
Körün fili tarif etmesi gibi İngiltere örneği verildi. “İngiltere’deki gibi bilet fiyatları pahalansın” diyenler çıktı... Oysa İngiltere’de şiddeti önlemek için falan değil, aşırı bilet talebi ve insanların alım gücünün artması yüzünden bilet fiyatları yükseldi. Ne var ki bu sezon bazı Premier Lig takımların maçlarında tribünlerde büyük boşluklar görülüyor. Zaten kriz yüzünden alım gücü, dolayısıyla bilet fiyatları da düşecek. Bizim geniş taraftar kitlesi içinse 1 lira bile önemli. Malum, hayat protokol tribününden görüldüğü gibi değil.
Neyse konumuz bu değil. Bu seminerci beyler sanıyor ki İngiltere’deki önlemler şiddet olaylarını önlemek için alındı. Hayır, öncelikle taraftar kitlesi maçları rahatça ve güvenlik içinde izlesin diye alındı. Yangın ve izdiham gibi olaylar yüzünden çok sayıda taraftar yaşamını yitirince, statlar taraftarın can ve seyir güvenliğini sağlayacak hale getirildi. Boş merdivenlerin esprisi acil durumda çabuk stadı terk etmek için... Bugün her sezon birkaç kez acil boşaltma tatbikatları yapılır bütün statlarda.
Saldırganlık ve şiddet olayları önlemek için ise tribünde görev yapan resmi polisler ile saha kenarındaki özel güvenlik görevlileri, özel olarak eğitildi. Hedef, taraftar kitlesine mümkün olduğunca hissettirmeden olay çıkaranları ayıklayıp tribün dışına çıkarmaktı.
Şimdi bir de bize bakalım. Polis, şiddet olayını önlemeyi oraya buraya cop sallamak olarak anlıyor. Bir yerde başlayan bir kavga anında bütün tribüne yayılıyor. Copun çoğunu da tribünde maç seyretmeye gelmiş zavallı sıradan taraftar yiyor. Şimdiye kadar Emniyet’in ve yönetimlerin yaklaşımları doğruysa neden tribünlerde yaralamalı, ölümlü olaylar meydana geliyor? Neden her an daha vahim olayların meydana gelmesinden korkuluyor?
Bir yandan ateş tribünleri sarmış, bir yandan Emniyet ödenek alsın mı almasın mı, bunu tartışıyoruz. Ey sıradan taraftar, neredesin? Uyuma, babandan miras aldığın, çocuğuna
miras bırakacağın taraftarlığa sahip çık.

06-01-2009/radikal

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.