Header Ads

Futbolcular: İncelenmeye muhtaç insanlar..

Ronaldo'ya çok geçmiş olsun öncelikle. Futbolu izlenir kılan adamlardan biri de o. Ferrarisi darmadağın olmasına rağmen oradan sağ salim çıkması çok iyi. Geçenlerde de Arda kaza yapmıştı; Porsche'si ile. Futbolculardaki bu pahalı araba tutkusunu bir türlü anlamıyorum. Evet çok para kazanıyorlar ve ancak çok para kazanan kişilerin sahip olabilecekleri türden şeylere sahip olma arzusu ile yanıp tutuşuyor olabilirler ama burada neden sadece görgüsüzlük mü?

Aslında büyük egolara sahip futbolcuların egolarını doyurma malzemeleri bu araçlar. Piyasada bir meta olarak dolaştıkları için onlar da bu piyasanın içinde binlerce anlamı yüklü metalara hemen sahip olup, boş olan kişiselliklerini veya egolarını tıka basa doldurmak istiyorlar.

Neden acaba? Neden futbolcular kitap okumaz ya da az okur? Neden futbolcular pahalı kıyafetler, pahalı ev ve araba peşinde hep koşar? Neden futbolcular sıklıkla gece kulüplerinde ya da popüler mekanlarda görülürler de bir resim galerisinde ya bir kitap fuarında ya bir tiyatroda ya da bir toplumsal eylemde görülmezler?

Aslında sosyal bilimlerin ihmal ettiği önemli bir araştırma grubu futbolcular. Sosyo ekonomik geçmişlerinin hep kötü olduğunu, iyi eğitim alamadıklarını ezbere söylüyoruz. Peki eğitim almasa da, yoksul bir geçmişten gelse de bir insan yüksek kültür ürünlerine ilgi gösterme kapasitesine sahip olamaz mı?

Avrupa'da alt sınıfların bile gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerdeki akranlarından daha iyi bir eğitim ağından yararlandıklarını düşündüğümüzde buna rağmen neden futbolcular tüm dünyada hemen hemen aynı yaşayış biçimlerinin içerisinde yer almayı tercih ediyorlar?
Futbolun endüstriyel boyutunu ve bir nevi eğlence sektörü haline getirildiğini söylemekle açıklamış oluyor muyuz sahiden? Bu kadar içiçelikten futbolcular kendilerini sıyırabilecek bir donanımdan tümüyle mi yoksunlar? Yoksa biz de gördüğümüz kadarıyla mı çoğunluğu yargılıyoruz?

Bu ve buna benzer soruları farklılaştırabilir, bir matruşka gibi soru demetleri ortaya çıkartabiliriz. Dünya üzerinde bu kadar etkin bir güce sahip olan ayak topunun gerçek kahramanlarının da detaylı ve derinlemesine incalenmesine ihtiyaç duyulduğu gerçek. Futbolun neden sadece futbol olmadığı sorusuyla başlayıp 'futbolcular neden futbolcu?' gibi totolojik içeriği de olan soruları sormayla devam ederek.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.