Header Ads

Özbekistan ve 'futbol imajı'..

Futbola son dönemde çok büyük yatırım yapan Özbekistan Taşkent'te ağırladığı yıldız futbolcular listesine Christiano Ronaldo'yu ekledi. Avrupa'da çok az bilinen bir ülke Özbekistan; insan hakları örgütlerine göre, dünyanın en baskıcı rejimlerinden biri tarafından yönetiliyor.
Özbek futbolunun adı ise neredeyse hiç anılmıyor. Ancak Özbekistan, futbol dünyasının devlerinin sıkça uğradığı yerlerden biri haline geldi. Dünyanın önde gelen futbolcuları bu ülkedeki genç futbolculara miktarı bilinemeyen paralar karşılığında çok kısa ziyaretlerinde futbol öğretiyor. Barselona'dan Carles Puyol, Arsenal'den Cesc Fabregas ve İnter'den Samuel Eto'o başkent Taşkent'i geçmişte ziyaret eden futbol yıldızları arasında. Özbekistan'ın son ziyaretçisi ise, Real Madrid'in Portekizli yıldızı Christiano Ronaldo oldu. Ancak daha önce ülkeyi ziyaret eden yıldızlarda olduğu gibi Ronaldo'ya da ne kadar ödendiği açıklanmıyor. Bu ülkeye gidişi bir hafta önceden duyurulan Ronaldo'nun kursu için satışa çıkan 8 bin bilet günler öncesinden tükendi. Etkinlikler, ülkenin Devlet Başkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnera Kerimova'nın başkanı olduğu Özbekistan Kültür ve Sanat Forumu için büyük bir halkla ilişkiler kampanyası.
Kerimova ülkenin en güçlü isimlerinden ve babasının ardından devlet başkanlığı için en güçlü aday olarak görülüyor. Ülkenin en güçlü futbol takımı Bunyodkor'un teknik direktörlüğünü ise Luiz Felippe Scolari yapıyor. Scolari'nin Bunyodkor'dan aldığı ve yılda 19 milyon dolardan fazla olan maaşın Brezilyalı futbol adamını dünyanın en fazla kazanan teknik direktörü haline getirdiği bildiriliyor. Dünya yıldızlarına ödenen paralar ise tepki yaratıyor. Gözlemciler, halkın üçte birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı Özbekistan'da, yabancı futbol yıldızları ve ülkenin imajı için dev miktarda para harcanmasının hayalkırıklığına yol açtığını, ancak baskı rejimi nedeniyle tepkilerini gösteremediklerini kaydediyor. BBC Özbekçe Servisi'nden Sirojiddin Tolibov ülkede asgari ücretin 20 dolar olduğunu anımsatıyor. Ülkede herhangi bir muhalif görüşün ifade edilmesine hoşgörü gösterilmediğine dikkat çeken Tolibov, insan hakları örgütlerinin 7 binden fazla kişinin Kerimov'un görüşlerine karşı muhalefetlerini ifade ettikleri için cezaevine konulduklarını aktarıyor. Tolibov, ''peki Özbekistan bir gün futbol ülkesi olabilir mi'' sorusuna ise, ''1994'de Asya Kupası'nı kazanmıştı. Halk bir gün Asya'nın futbolda önemli bir gücü olabileceği umudunu taşıyor'' yanıtını veriyor.

bbctürkçe

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.